Nieuws

Nordwin-studenten genomineerd voor LC Award 2018 met werkstuk Holwerd aan Zee

Gepubliceerd op
29 mei 2018

Peter, Willem en Hein, mbo-studenten aan het Nordwin College, voerden onderzoek uit naar de bruikbaarheid van klei bij de aanleg van een verbinding tussen de Waddenzee en het achterland van Holwerd. De uitkomst betekent voor het project Holwerd aan Zee een besparing van meer dan 10 miljoen euro. Hun onderzoek is zo goed uitgevoerd dat ze genomineerd zijn voor de LC Award 2018!

De Leeuwarder Courant looft jaarlijks prijzen uit voor de beste studentenwerkstukken van mbo, hbo en masters.

In de Leeuwarder Courant van dinsdag 29 mei 2018 werden alle genomineerden in het zonnetje gezet. Er stond dus ook een mooi artikel over de spaarpot aan klei die de studenten als projectgroep van de opleiding mbo Life sciences water en milieu onderzocht en uitgevoerd hebben.

Bewoners, ingenieurs, ondernemers kunstenaars en natuurliefhebbers

Holwerd aan Zee is een project waarin bewoners, ingenieurs, ondernemers kunstenaars en natuurliefhebbers enthousiast aan de slag gaan om Holwerd opnieuw leefbaar te maken. Een onderdeel hiervan is het creëren van een "spoelmeer" dat de slibhuishouding in de vaargeul tussen Holwerd en Ameland schoonhoudt en in de toekomst een bron wordt van recreatie, iets waar de bewoners en bedrijven enthousiast van worden!

Wat te doen met de klei?

Wij als projectgroep kregen de vraag van Jan Zijlstra gekregen wat er met deze grond gedaan kan worden als het uitgegraven wordt. Een interessant onderwerp waar studenten in de bodem en water sector maar al te graag mee aan de slag gaan, en dat deden wij.

10-15 miljoen besparen

Na een uitgebreid vooronderzoek, het handmatig plaatsen van ongeveer 30 boringen tot soms wel 6 meter diepte, en de hulp van experts uit ons vak gebied zijn wij tot de conclusie gekomen dat er een besparing te behalen valt van 10 tot 15 miljoen(!) euro aan klei wat vrijkomt uit dit gebied.
Deze klei kan ingezet worden voor dijkversterking, goed voor het milieu aangezien het niet uit andere verre landen geïmporteerd hoeft te worden, maar het belangrijkste is het leefbaar maken van Holwerd. Het bedrag wat wij berekend hebben uit ons onderzoek heeft een grote werking op het laten slagen van een project van deze categorie.

Mbo-ers leveren belanghebbend resultaat

Deze mbo-studenten laten zien dat je door het gebruik van eigen connecties en kennis opgedaan uit de praktijk een zeer belanghebbend resultaat kan verstrekken aan een opdrachtgever.

Stem!

Bekijk vervolgens het filmpje van Peter, Willem en Hein en breng uw stem uit op dit project op de pagina LC Awards! Stemmen kan tot en met 10 juni.

Meer over Holwerd aan Zee vindt u op de KCNL-projectpagina Vitale kustzones, Holwerd aan Zee of op de website Holwerd aan Zee.